Η κατάλληλη ηλικία είναι περίπου 8 ετών. Φυσικά, χωρίς να είναι απόλυτο, υπάρχουν και σπανιότερες περιπτώσεις όπου θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό νωρίτερα.
Συχνές ερωτήσεις για ορθοδοντική, σιδεράκια κλπ
Μπορεί ένας ενήλικας να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία ώστε να διορθώσει τα στραβά δόντια ή είναι αργά;
Δεν είναι αργά, απλά η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο αφού η διάπλαση δεν είναι σε πρώιμο στάδιο όπως στα παιδιά. Σίγουρα όμως υπάρχει λύση και μάλιστα αισθητική, είτε με διάφανα αισθητικά brackets, είτε με γλωσσική ορθοδοντική και μικροεμφυτεύματα.
Ποιες είναι οι συνήθειες του παιδιού που υποδεικνύουν την ανάγκη για μια ορθοδοντική εξέταση;
Ορθοδοντική εξέταση χρειάζεται το παιδί, όταν διαπιστώσετε :
- Πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια των παιδικών δοντιών (νεογιλών)
- Δυσκολία στην μασηση ή στο δαγκωμα
- «Πιπίλισμα» δακτύλων από το παιδί που πιθανό να δημιουργήσει χασμοδοντία
- Συνωστισμό ή λάθος θέση δοντιών
- Σιαγόνες που δημιουργούν ήχους
- Δαγκώματα στο εσωτερικό του μάγουλου
- Δόντια που είναι δυσανάλογα με το πρόσωπο του παιδιού
Ποιες τροφές μπορεί να τρώει το παιδί μου, όταν βρίσκεται υπό ορθοδοντική θεραπεία;
Για όσο χρονικό διάστημα το παιδί σας θα βρίσκεται υπό ορθοδοντική θεραπεία, επιλέξτε τροφές που να έχουν μαλακή σύσταση, όπως σούπες, μακαρόνια, τυρί και αποφύγετε τα σάντουϊτς, τις τσίχλες, την πίτσα και γενικότερα τις σκληρές τροφές.
Γιατί πρέπει να ισιώσω τα δόντια μου;
Τα ίσια δόντια βοηθάνε αποτελεσματικά στη μάσηση, στο δάγκωμα και στην ομιλία, συμβάλλουν στα υγιή δόντια και ούλα.
Ένα ελκυστικό χαμόγελο συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση, στην αυτοπεποίθηση του ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα ορθοδοντικά προβλήματα που δεν έχουν θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα των δοντιών, νόσους των ούλων, καταστροφή του οστού που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους, δυσκολίες στη μάσηση και στην πέψη, χρόνιες ημικρανίες, πόνους στο λαιμό ή στο πρόσωπο.
Έχω πόνους στην γνάθο μου, χρειάζεται να πάω στον ορθοδοντικό;
Ένα από τα συνήθη προβλήματα που συνδέονται με πόνο στους μύες της γνάθου είναι ο βρουξισμός. Ο βρουξισμός είναι μία σοβαρή συνήθεια των μυών της γνάθου, που μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση των δοντιών και τραύμα στην σιαγόνα.
Ο ορθοδοντικός θα βοηθήσει στην διάγνωση του προβλήματος. Ο ορθοδοντικός θα κατασκευάσει ένα νάρθηκα νυκτός, ο οποίος θα προστατεύσει τα δόντια, θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες της γνάθου, μειώνοντας σημαντικά τον αρχικό πόνο.
Είμαι έγκυος, μπορώ να ξεκινήσω ορθοδοντική θεραπεία;
Η εγκυμοσύνη φέρνει σωματικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν το στόμα. Κυρίως τα ούλα είναι πιο ευπαθή σε λοιμώξεις. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνίσταται η πιθανή ανάγκη ακτινογραφικού ελέγχου. Συζητήστε το, με τον ορθοδοντικό σας, πρίν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ορθοδοντική θεραπεία.
Πώς θα αισθάνομαι φορώντας σιδεράκια, θα πονάω;
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κάποια δυσφορία, φορώντας σιδεράκια, ειδικά τις πρώτες ημέρες τοποθέτησης τους (3 – 5 ημέρες). Οι ασθενείς συνήθως διαχειρίζονται αυτή την ταλαιπωρία με την χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων. Τελικά όμως, η ορθοδοντική δυσφορία είναι πολύ μικρή σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί.
Οι ασθενείς φορώντας σιδεράκια, θα πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα τα δόντια τους;
Η απάντηση είναι θετική. Οι ασθενείς που φοράνε σιδεράκια θα πρέπει να αποφεύγουν τα σκληρά, κολλώδη, τραγανά τρόφιμα, δεν πρέπει να μασάνε τσίχλες, στυλό, μολύβια.
Παράλληλα, απαιτείται καλή στοματική υγιεινή. Ένας καλός λόγος να διατηρήσετε τα δόντια σας, τα ούλα σας, και τα σιδερακια καθαρά κατά την διάρκεια ορθοδοντικής θεραπείας είναι πως τα καθαρά και υγιή δόντια μετακινούνται πιο γρήγορα. Ο ορθοδοντικός θα σας υποδείξει τον σωστό τρόπο φροντίδας του στόματος σας.
Οι ασθενείς που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες θα χρειαστεί να φορούν προστατευτικό νάρθηκα,
Πόσο χρόνο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;
Αν και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς φορούν σιδεράκια από 9 μήνες έως 3 χρόνια. Η ορθοδοντική θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, την σοβαρότητα του προβλήματος, την ανταπόκριση των ούλων και των γνάθων, την συνεργασία ασθενούς – ορθοδοντικού.
Μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας, συνιστάται στους περισσοτέρους ασθενείς, να φορούν ένα νάρθηκα συγκράτησης νυκτός. Ο ορθοδοντικός θα σας ενημερώσει για την χρονική διάρκεια που απαιτείται
Ο νάρθηκας συγκράτησης είναι απαραίτητος για την σταθεροποίηση των δοντιών στην σωστή τους θέση εωσότου τα κόκκαλα και τα ούλα να προσαρμοστούν στις αλλαγές της θεραπείας.
Θα πρέπει να αφαιρέσω τους τρίτους γομφίους (τραπεζίτες) πρίν ξεκινήσω την ορθοδοντική θεραπεία;
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι τραπεζίτες δεν προκαλούν απαραίτητα μετατόπιση των δοντιών. Ο ορθοδοντικός σε συνεργασία με τον οδοντίατρο, θα σας καθοδηγήσει σχετικά με την εξαγωγή των τρίτων γομφίων.
Τι μπορώ να κάνω για να διαρκέσει λιγότερο η ορθοδοντική θεραπεία;
Ακολουθώντας τις οδηγίες του ορθοδοντικού, σχετικά με την στοματική υγιεινή, φορώντας την ορθοδοντική συσκευή, η συνεργασία σας μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ορθοδοντικής θεραπείας.
Το παιδί μου έχει αλλεργία στο νικέλιο, μπορεί να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία;
Βεβαίως. Υπάρχουν συσκευές που δεν περιέχουν νικέλιο. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση του ορθοδοντικού, σε περίπτωση που το παιδί έχει οποιασδήποτε μορφής αλλεργία.
Τι να κάνω εάν κάτι σπάσει;
Εάν ένα μέρος της συσκευής σπάσει, ενημερώστε άμεσα τον ορθοδοντικό σας, ώστε να προγραμματίσετε την επισκευή του.